7. joulukuuta 2012

Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen

Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen
304 s.
 
Miksi?: Tämä vain tarttui mukaan yhdellä kirjastoreisulla. En ollut kirjasta koskaan aiemmin kuullutkaan.
 
Kirja kertoo autistisesta Karenista, hänen teoistaan ja ihmisten suhtautumisesta. Karenin elämä muuttuu hänen äitinsä kuollessa, jolloin Isabelle-täti alkaa huolehtia Karenista. Täti opettaa Karenia mm. puhumaan ja lukemaan. Karenin sosiaaliset taidot ovat heikot, mutta hän pärjää kuitenkin aika hyvin.
 
Kirjan toisena teemana on luonto, sillä Isabelle-täti saa perintönä tonnikalanjalostustehtaan, joka muutaman vuoden päästä uhkaa ajautua konkurssiin luontoaktivistien ym. tahojen vaikutuksesta. Karen keksii kuitenkin keinon, jolla hän yrittää saada yhtiön taas jaloilleen.
 
Mielestäni kirja oli kaunis ja sen tarina oli koukuttavaa luettavaa, sillä oli mielenkiintoista lukea autistisen lapsen ajatuksista ja "normaaliin" elämään sopeutumisesta. Kirjan tapahtumat kerrotaankin Karenin näkökulmasta ja se tuo aivan uutta sisältöä koko kirjaan. Minua tosin häiritsi, että Karen muuttui kirjan loppua kohden "normaalimmaksi" ja pyrki käyttäytymään kuten muut ihmiset. Pidin kirjan alun Karenista enemmän.

"Mutta on totta, etten vaikuta tuntevan kaikkia niitä mutkikkaita tai mielikuvituksellisia tunteita, joita standardi-ihmiset tuntevat.
Standardi: normaali, tyypillinen
Standardi-ihminen: ihminen joka sopii normiin
En tunne niitä tuhatta ja yhtä asiaa, jotka asettuvat kivun, pelon ja ilon välille, tai nälä ja väsymyksen. Uskon muuten, että siitä on minulle etua.
Tarkoitan, että olen älyllisesti hidas, ainakin verrattuna standtardi-ihmisiin. Tiedän, että standardinomaisissa älykkyystesteissä yllän johonkin idiootin ja imbesillin välille, mutta minulla on 3 hyvettä ja ne ovat merkittäviä."
 
Arvio:
3½ tähteä

Myös Jenni, Zephyr, Mari ja Katja ovat ainakin lukeneet kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti