23. marraskuuta 2012

Lemony Snicket: Ankea alku (Surkeiden sattumusten aarja)

Lemony Snicket: Ankea alku
Surkeiden sattumusten sarja
172 s.
 
Miksi?: Pidin kirjasarjasta tehdystä elokuvasta ja olin kuullut kirjojakin kehuttavan
 
Kirja aloittaa 13-osaisen kirjasarjan nimeltä Surkeiden sattumusten sarja.
 
Kirja kertoo Baudelairien orpojen Violetin, Klausin ja Sunnyn tarinan epätoivoisen alun. Herra Poen tulisi löytää heille uusi koti heidän vanhempiensa kuoleman vuoksi. He päätyvät kreivi Olafin hoitoon, mutta kreivi on hieman erikoinen näyttelijä ja hänen ainoana syynään lasten kotiinsa ottamiseen on lasten perintörahojen saaminen. Niiden saamiseksi hän keksiikin kaikenlaisia keinoja. Kreivi Olaf on lapsia kohtaan tympeä ja antaa heille koko isosta talostaan vain yhden huoneen ja sängyn ja laittaa heidät tekemään vaikeita kotitöitä.
 
Baudelairit ovat ihanan omalaatuisia. Violet on erittäin hyvä keksijä, Klaus lukee paljon ja muistaa kaiken lukemastaan ja Sunnyn erikoisalaa on pureminen. Yhdessä he ovatkin hyvä tiimi, joka tekee kreivin yritykset hyödyttömiksi. Kreivi Olaf on myös erittäin mielenkiintoinen hahmo, sillä hänen luonteensa on erikoinen ja hänen suhtautumisensa lasten rahoihin pakkomielteinen.
 
Kirja oli nopealukuinen ja sen teksti oli helppoa ja mukavaa vaihtelua enemmän tai vähemmän raskaiden koulutehtävien lomassa. Kerronta ja juonen kulku oli sujuvaa ja etenevää, mutta minua häiritsivät usein toistuvat ns. vaikeiden sanojen selitykset keskellä tekstiä. Pidin kuitenkin kirjoittajan tyylistä kertoa ja kuvailla asiat yksinkertaisesti. Tämä löytyi kirjastosta lasten osastolta, mutta tämä on erittäin sopiva myös aikuisille.
 
Minun pitää suositella myös elokuvan katsomista, sillä se on hyvin toteutettu ja siinä on hyvin saatu tiivistettyä kirjasarjan kolmen ensimmäisen kirjan sisältöä. Kreiviä esittävä Jim Carrey tekee loistavaa työtä kreivin hahmona ja tuo lisää syvyyttä hänen hahmoonsa.
 
Minulla ei nyt ole tästä kirjasta esimerkkipätkää, koska jouduin jo palauttamaan tämän kirjastoon, mutta katsotaan hankinko kyseisen sarjan itselleni joskus tulevaisuudessa.

Arvostelu:
4½ tähteä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti